Log in

Al treilea congres de rinologie la Sighisoara

  • Scris de Vasile Luca
  • Publicat în Stiri locale

Cetatea Medievala din Sighişoara a primit oaspeţi de seamă odată cu organizarea celui de-al III-lea Congres de Rinologie. De fapt marcantul congres a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Sighişoara nr. 147 din 31 iulie 2014, printr-un parteneriat, încheiat între Municipiul Sighişoara şi Asociaţia „Societatea Română de Rinologie”, data fixată desfăşurării  1-3 iulie 2015, participarea municipalităţii cu sprijin logistic – constând în punerea la dispoziţie cu titlu gratuit, a Sălii Festive a Primăriei şi transmiterea în folosinţă cu titlu gratuit, a terenului aparţinând domeniului public din Cetatea Medievală (Piaţa Muzeului şi Piaţa Cetăţii) – la organizarea şi desfăşurarea acestui congres.

Congresul de Rinologie, a adus la Sighişoara, participanţi din ţară cât şi din străinătate, de înaltă ţinuta academica, alături de programul ştiinţific dezbătut, participanílor le este prezentat şi un program în cadrul căruia va fi descrisă importanţa oraşului Sighişoara la nivel naţional şi internaţional. 

Potrivit doamnei dr. Adriana Neagoş, în calitatea sa de preşedintă aleasă la cel de-al II le-a congres de Rinologie din anul 2013 desfăşurat la Piatra Neamţ, pentru cel de-al III le-a  congres de la Sighişoara „o astfel de întrunire selectă de specialitate într-un domeniu  important al medicinii, reprezintă nu numai o oportunitate de a afla noutăţi diagnostice şi terapeutice din sfera rinologică, dar şi şansa de a face cunoscută pe plan internaţional valoarea otorinolaringologiei româneşti”. 

O întâlnire în care schimburile ştiinţifice productive, dezbaterile constructive  la cel mai înalt nivel vor incita participanţii la dialog activ, printre invitaţi se află: Prof. Dr. Valerie Lund, Prof. Dr. Desideriu Pasali, Prof. Dr.  Codruţ Sarafoleanu. Tema principală a congresului este „nasul şi patologa asociată”, se adresează unei patologii diverse şi foarte frecvente, cu implicaţii interdisciplinare importante privind întâlnirile ştiinţifice periodice ale membrilor societăţii în cadrul unor conferinţe, simpozioane, cursuri de perfecţionare cât şi congrese de înaltă ţinută. Numărul mare de participanţi atât din ţară cât şi din 18 ţări ale lumii, pur  simplu i-a surprins pe organizatori. Sighişoara, oraş medieval, ca aşezare şi frumuseţe încântă pe orice vizitator. 

Oaspeţii au fost primiţi de „Toboşarul cetăţii” cu acel plin de curtoazie salut de bun venit „zis” în cele 18 limbi ale membrilor ţărilor participante. 

 

Printre invitaţi s-a aflat Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, care a făcut o scurtă prezentare istorică, aducând elogii disciplinei medicale dar şi oraşului. 

În „sala barocă” din primăria municipală, printre gazde pe lângă primarul interimar Ionel Gavrilă, ca fiu al oraşului, s-a aflat şi dr. Lucian Goga – Prefectul Judeţului Mureş, cel care şi-a arătat satisfacţia unui lucru bine făcut, la vederea atâtor specialişti, un congres de anvergură internaţională a cărui efect, pe lângă temele dezbătute, luări de cuvânt, mese rotunde, împărtăşirea nenumăratelor experienţe, asimilarea de noi cunoştinţe, medicii odată întorşi acasă vor duce cu ei, un crâmpei de  frumos al unui oraş ce poartă ca semn distinctiv pe marea coroană a României, numele de „Perla Transilvaniei”, loc cu o încărcătură istorică şi o atmosferă aparte fiind singura cetate medievală încă vie din Sud Estul Europei.

 

Primarul interimar Ionel Gavrilă, şi-a argumentat scurta prezentare subliniind despre oraşul pe care îl conduce, că este unul dintre cele mai cunoscute şi vizitate puncte turistice din ţară odată cu înscrierea oraşului Sighişoara pe lista monumentelor istorice UNESCO, fapt unic în România, iar decernarea de către Consiliul Europei a celor trei distincţii: Diploma de Onoare, Drapelul de Onoare şi Placheta de Onoare, sunt semne de apreciere în slujba ideii unităţii europene.  De asemenea a fost de bun augur salutul dr. Claudiu Puiac, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Tg Mureş, urmat la microfon, de o pleiadă de medici specialişti străini, care au elogiat realizările mai mult decât meritorii ale medicinii româneşti în acest domeniu de activitate medicală. Atmosfera ambientală spre finalul primei seri cu dineul oferit participanţilor la congres, pe esplanada din Piaţa Muzeului, unde organizatorii s-au întrecut pe ei înșiși, a avut menirea destinderii dialogului, apropierii, în care limba română s-a împletit atât de armonios cu limbile: italiană, rusă, engleză, franceză, maghiară sau germană.

 

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ultima modificareVineri, 03 Iulie 2015 00:02
Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C