Log in

Video: Monumente distruse de restaurari. Termopane si beton in orasul muzeu al Romaniei, Sighisoara!

sursa foto: stirileprotv.ro Termopane in orasul muzeu al Romaniei, Sighisoara! sursa foto: stirileprotv.ro

Sighisoara e un oras medieval muzeu, unic in Europa, fiind opera colonistilor germani adusi in Transilvania pentru paza frontierei regatului maghiar. Cetatea Sighisoarei a fost inclusa in 1999 pe lista Patrimoniului UNESCO, fiind singurul oras-cetate inca locuit. Sunt locuri unde nu ar trebui schimbat un centimetru de tencuiala fara analize, studii si evaluari amanuntite. Hans Hedrich, reprezentantul unui ONG care lupta pentru apararea patrimoniului cetatii, stie insa ca altfel stau lucrurile in orasul istoric. De pilda, la o pesiune s-a folosit polistiren si placi OSB si s-au pus geamuri termopan.

Fiind un sit UNESCO, trebuie folosite anumite materiale, iar constructiile sa fie in ton cu specificul centrului istoric. Hans Hedrich sustine insa ca pensiunea ii apartine unui fost consilier local, aflat in acelasi partid cu primarul orasului. Patronul a folosit un tertip, a cumparat 2 cladiri aflate pe strazi diferite, dar unite printr-o curte interioara. Si s-a folosit de avizele luate pentru o singura cladire, desi in curtea interioara a mai ridicat un corp nou, de legatura. Pensiunea se afla la 2 strazi mai jos de primarie, iar daca ar fi mers sa verifice, inspectorii municipali puteau afla si reactiile vecinilor din zona.

Am incercat sa luam legatura cu fostul consilier, care detine pensiunea, dar am aflat ca este plecat din tara. Oamenii din primarie se acopera cu explicatii si justificari. Situl UNESCO are insa si alte imobile noi, ridicate suspect. „ Eu ca muritor de rand daca vreau sa-mi schimb un geam imi trebuie o suta de aprobari si chiar daca e in curte”, spune o localnica „La altii se pot face cladiri. Nu se mai tine cont de nimic."

Stirea completa : stirileprotv.ro

Distribuie acest articol

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Media

Romania, te iubesc! Restaurari de fatada! sursa video: stirileprotv.ro
Mai multe din această categorie: « Monumente istorice Transylvania Horse Show »

1 comentariu

  • Laurence
    Laurence Marți, 14 Iulie 2015 22:14 Link la comentariu Raportează

    Con lo que este es el altífono ideal si deseas un sonido más musculoso que
    el del UE MiniBoom mas no deseas abonar más de ciento ochenta€.

Login pentru a posta comentarii

3°C

Sighisoara

Light Rain

Umiditate: 93%

Vant: 11.27 km/h

  • 24 Mar 2016 6°C -3°C
  • 25 Mar 2016 8°C -4°C